הנחות היסוד של ה-NLP

אחת לכמה חודשים אחיותיי ואני נפגשות בבית קפה/מסעדה, לזמן איכות יחד. רק אנחנו, בלי ילדים, בלי שאר בני המשפחה. אנחנו צוחקות, בוכות, מרכלות ומצמצמות פערים כמו שאפשר לעשות רק עם אחות… למרות שעברו כבר שנים רבות מאז אותו המפגש, הדברים שנאמרו בו חקוקים היטב בזיכרוני. כולנו הגענו לאותה פגישה, כשאנחנו נסערות מדבריה והתנהגותה של אחת מקרובות המשפחה שלנו. כהרגלנו בקודש, אנחנו "צולבות" אותה בציניות מהולה בסרקזם ביקורתי. על איך שהיא "מרשה לעצמה", על החוצפה שלה וכמובן על ההשלכות שיש למעשיה, על אנשים אהובים אחרים. אחות אחת מלהיבה את השנייה וזו את השלישית… לעתים הרגשות גואים והקולניות מושכת את תשומת לב הסובבים. בשלב מסוים של השיחה אני משתתקת, מקשיבה; ואז מתחילה לומר דברים, אבל קצת אחרת… ככל שאני מסבירה את עצמי, סערת הרגשות נרגעת. אחיותיי משתתקות בהדרגה ואפילו מסכימות איתי. אך, כיוון שאי אפשר כך סתם, פשוט להסכים עם אחותヅ , אחת מהן מתלוננת בפני: "אוף איתך, מאז שאת עם ה-NLP  הזה, את ממש מעצבנת! מאיפה את מביאה את הרעיונות האלה שלך? את בכלל מוציאה את כל החשק והכיף שבלהתעצבן ולכעוס… אז מה נשאר לנו?…"

ואתם בטח יודעים שבבסיס כל אמירה יש גם מן האמת, ואולי אתם אפילו יכולים להסכים עם אחותי. אבל, אם תחשבו לרגע, אולי דווקא יכול להתאים לכם, במקביל, גם "לטעום" קצת מכל הטוב הזה: להפסיק להתעצבן משטויות, להרגיש שהחיים קלים יותר, להצליח להתחבר לכוחות שלכם, להוביל את עצמכם ולהשיג את מה שהייתם רוצים עבור עצמכם בחיים. אם התשובה שלך לאחת או יותר מהאפשרויות היא "כן", המאמר הזה הוא בדיוק עבורך. שהרי בבסיס ה- NLP  נמצאות הנחות היסוד שלו. אותן הנחות, שכאשר האדם בוחר לאמץ אותן לחייו, הדברים משתנים אצלו, לטובה.

אתייחס כעת לחלק מהנחות היסוד. תוך כדי קריאה, אני מזמינה אותך "להביא" את התכנים שכאן, אל תוך עולמך האישי ולבחון את תוקפם עבורך. יתכן שחלק מהדברים יעוררו בך התנגדות וחלק אחר דווקא יתאים לך בדיוק. אבל מה שהכי חשוב זה שתהיה/תהיי בפתיחות לדברים ובתשומת לב לשינוי החיובי שמתחולל בך, תוך כדי יישומם.

המפה אינה השטח
בטיול בחו"ל נעזרנו ב-GPS על מנת להגיע לאחד מהיעדים שקבענו לעצמנו. בשלב מסוים "נתקענו" עקב עבודות בכביש. לא משנה כמה סטינו מהמסלול, כמה התרחקנו ממקום העבודות, ה- GPS לא "ידע" עליהן והחזיר אותנו שוב ושוב לאותה נקודה. רק כאשר שאלנו את הפועלים שהיו בשטח, הצלחנו לקבל התשובה כיצד עלינו להמשיך בדרכנו.

"קריאה" לא נכונה של המצב יכולה להתרחש גם בחיים עצמם. חשוב לזכור שאולי הדברים אינם כפי שהם נראים לנו. להיות סקרנים, לשאול שאלות, להבין את הסיטואציה, לברר למה מתכוון האדם האחר ורק אז, לבחור כיצד מתאים לך לפעול.

משמעות התקשורת שלך היא התגובה שאתה מקבל

הילד לא סידר את החדר, לא קיבלת תשובה לשאלתך, נשארת ללא החיבוק שכ"כ רצית…

בכל מקרה בו לא קיבלת את התגובה שציפית לה, שווה לבדוק מה לא עבד בתקשורת שלך ולשנות אותה בהתאם.

אולי זה מעט מקומם אותך ואולי קופצת מיד המחשבה: "מה ז"א, ומה עם הצד השני? לו אין שום אחריות למה שקורה בינינו?.." ואפילו שאני יכולה להבין את המחשבה הזו, בואו נחשוב רגע על כמה כוח והשפעה יש לאותו אדם שבוחר כן לקחת אחריות על דרך התקשורת שלו. איך על ידי בחירה מושכלת במילים, בטון הדיבור, בשפת הגוף.. הוא יכול לגרום לדברים לקרות כפי שהוא היה רוצה.

נכון, זו "עבודה", אך היא משתלמת! בעיקר ביחס לדברים שחשובים לך. שהרי יחד עם 100% אחריות מגיעה גם 100% השפעה.

לא משנה מה אתה חושב שאתה, אתה תמיד הרבה יותר מזה

קרה לך פעם שפרגנת למישהו על תכונה מסוימת שלו והוא בכלל לא הבין על מה את/ה מדבר/ת? או אולי מישהו אמר לך דברים, שלא ראית על עצמך?

הנחת יסוד זו מדברת בדיוק על כך. שהרי יש בנו הרבה יותר ממה שאנחנו חושבים על עצמנו! מי שמאמין בזה, מרגיש בעל יכולת ומעז יותר להתמודד עם האתגרים שבחייו.

כל התנהגות מונעת על ידי כוונה חיובית

הילד משקר? הבוס העיר לך לפני כולם? את/ה מתחזק/ת מערכת יחסים לא בריאה?… הנחת יסוד זו, מתייחסת למקרים כמו אלה.

לפי הנחה זו, המניע לביצוע ההנהגות (שנתפסת כשלילית), הינו חיובי בבסיסו, עבור אותו אדם. {לדוגמא- הילד משקר כי הוא מפחד מהתגובה שיקבל, אם יאמר את האמת.}

אין כאן אישור או הסכמה עם ההנהגות עצמה, אלא הפרדה מוחלטת בין האדם לבין התנהגותו.

הבנת המניע להתנהגות, מובילה מצד אחד להתרחקות מהרגשות השליליים, המתעוררים בנו לנוכח אותה התנהגות; ומצד שני חיבור ל"שכל הישר" שלנו.

שינוי זה מאפשר חשיבה חדשה ומושכלת, לגבי איך נבחר להתמודד עם הסיטואציה.

{בהמשך לדוגמא שהובאה כאן- במקום לכעוס על הילד ששיקר, אולי נבדוק מה גורם לו לפחד לומר לנו את האמת ונתקן את זה?}

אנשים עושים את הבחירה הטובה ביותר שיש ביכולתם לעשות, עם המשאבים הזמינים עבורם, ברגע נתון

מכירים את הרגע הזה שממנו והלאה דברים כבר לא נראים אותו הדבר? זה מה שקרה לי מול הנחת יסוד זו.

ההכרות הראשונה שלי איתה היתה לפני שנים רבות, כאשר אמי התייחסה לרגשות האשם שחוויתי, מול בני הבכור. אמא אמרה לי אז: "תזכרי שכל מה שעשית, היה במחשבה, שזה מה שנכון היה לעשות. במעשייך חשבת רק על טובתו של בנך ולא ראית אפשרות טובה יותר מזו שפעלת לפיה."

בזמנו, כשהקשבתי לה, הרגשתי איך המילים שלה מרגיעות אותי.

לאחר שנים, כאשר נחשפתי להנחת יסוד זו, הבנתי כמה חכמה ועוצמה יש בה. כיצד היא מנטרלת את השיפוטיות ומחברת לחמלה שבאדם. מה שמשנה את כל החוויה הפנימית וההתנהגות.

אין כישלון- יש רק למידה ומשוב

מאחורי סיפורי הצלחה רבים נמצאים הרבה סיפורי כישלונות שקדמו להם (תומס אדיסון, ג'יי קיי רולינג, הביטלס ועוד). מסתבר שמי שבסוף מצליח, הוא לא בהכרח מי שהכי מוכשר, אלא זה אותו אחד שלא ויתר, שהתמיד! זה שלמד מכל כישלון והמשיך להתנסות וללמידה הבאה, עד שהגיע להצלחה.

הלמידה נותנת משמעות להתנסות; ובכך הופכת את הכישלון לעוד שלב בתהליך, שלב כזה שבעצם מסייע להתקדם הלאה, והופך להיות חלק מההצלחה.

האלמנט הגמיש ביותר במערכת, הוא הזרז שלה לשינוי

הנחת יסוד זו מלמדת שכדאי לעשות שינוי באופן הדרגתי. להתחיל עם משהו קטן, או עם הגורם שהכי ישתף פעולה עם התוצאה הרצויה. ברגע שהשינוי מתחיל, יש לו כבר "חיים" משל עצמו והוא מתגלגל הלאה ומשפיע גם על שאר הגורמים שבמערכת.

למשל: אדם שרוצה להשתתף בריצת מרתון, יתחיל את אימוני הריצה שלו למרחקים קצרים יותר, בהתאם ליכולתו. או שינוי הרגלי האכילה של משפחה, יתחיל בבן המשפחה שרוצה בזה יותר.

זיהוי הגורם הגמיש ביותר במערכת והתחלת תהליך השינוי איתו, יתמוך ביצירת שינוי בר השגה ובעל סיכויי הצלחה גבוהים יותר.

האנרגיה זורמת לכיוון שאליו תשומת הלב הולכת

הנחת יסוד זו מחזקת את מה שכולם כבר יודעים: מה שמתמקדים בו, הולך וגודל!

עברו כבר 10 שנים מאז שאבחנו אצלך סוכרת. האם הפוקוס שלך עדיין בזה שחייך נהרסו או דווקא בשינוי החיובי שעשית באורח חייך, לאחר קבלת הבשורה?

דמיינו כיצד חייכם משתנים בהתאם לשינוי הפוקוס שלכם! שהרי ככל שפוקוס שלך יהיה על הדברים החיוביים, כך תצליח/י לקדם את עצמך למקומות טובים יותר עבורך.

כבד את מפת העולם של כל אדם

הנחת יסוד זו מדברת על כך שלכל אדם, באשר הוא, יש את מפת העולם שלו; והיא לגיטימית בדיוק כמו שמפת העולם האישית שלך לגיטימית.

זה לא אומר שעליך להסכים עם מפת העולם של האחר, בעיקר אם היא אינה תומכת בערכיך. מה שזה כן אומר זה שחשוב להבין ולכבד אותה. שהרי מהמקום הזה, יכולת ההשפעה שלך נהיית גדולה יותר.

אתם זוכרים את הדברים שאחותי "הטיחה" בפני, כאשר "הרגעתי" את הרוחות באותו מפגש אחיות?…

אז עכשיו, לאחר שקראתם עד כאן, אשתף אתכם בתשובה שלי אליה, אז:
"את יודעת, אהובה, ה-NLP לא מונע ממני להיות צינית, להרגיש כעס או כל רגש שלילי אחר. מה שכן, הוא עוזר לי להרחיב את נקודת המבט שלי לגבי דברים שקורים לי, ומאפשר לי להיות בחופש רגשי. הוא מסייע לי לחזור לכוחות שלי ו'לקום' מהר יותר אחרי נפילה. בעצם ה- NLP עוזר לי להיות אדם טוב יותר עם עצמי. וכבר כולם יודעים שכאשר טוב יותר לאדם, טוב יותר גם לסובבים אותו…"

אז תחשבו כמה טוב אתם הולכים להכניס לחייכם, עכשיו, כשנחשפתם לחלק מהנחות היסודות הנמצאות בבסיס ה- NLP…